Jeroen AB.jpg

Jeroen Dubbeldam

Jeroen (1973) komt oorspronkelijk uit Zwolle maar is sinds jaar en dag gevestigd in Twente. Hij is opgegroeid in een paardenfamilie en het was daarom ook geen verrassing dat hij ‘in de paarden’ is gegaan. In zijn juniorentijd werd al snel duidelijk dat Jeroen over veel talent beschikt. Zijn eerste EK reed hij op 16-jarige leeftijd. Met Black Diamond behaalde hij in Nuenen een bronzen medaille met het team. Het jaar daarop, in 1990, behaalde hij weer team brons op het EK Junioren in Berlijn, dit keer met Farnessa. Individueel werd hij vierde.

Zijn talent was ook in Zwitserland opgevallen. Internationaal springruiter Willi Melliger bood Jeroen de kans bij hem in de leer te gaan. En zo vertrok Jeroen als jonge knaap naar Zwitserland. Na een periode bij Willi op stal is hij vervolgens bij de handelsstal van Gerhard Etter terecht gekomen, waar hij een aantal jaren is gebleven. Eind 1993 keerde Jeroen met zeer veel ervaring terug naar Nederland.

In 1994, zijn laatste jaar bij de Young Riders, plaatste hij zich met Killarney, in het bezit van Gerhard Etter, voor het Europees Kampioenschap in Millstreet, Ierland. Naast het team brons behaalde Jeroen individueel de gouden medaille. Aan het eind van dit jaar besloot Jeroen weer terug te keren naar Zwitserland, maar eind 1995 kwam hij definitief terug naar Nederland om zich in Twente te vestigen. Inmiddels had hij de overstap naar de senioren gemaakt en het was Bennie Holtkamp die Jeroen in Zuidlaren op concours zag rijden en een samenwerking met hem wel zag zitten. Ze besloten op zoek te gaan naar een goed springpaard voor Jeroen en niet veel later werd De Sjiem aangekocht.

Vanaf het moment dat De Sjiem op stal kwam, is het snel gegaan met de carrière van Jeroen. Binnen twee jaar was hij een vaste waarde geworden voor het Nederlandse team. In 1998 behaalde hij met De Sjiem de zilveren medaille op het Nederlands Kampioenschap. In hetzelfde jaar waren ze de best presterende combinatie in de Super League en reden ze hun eerste WK in Rome. Vele Kampioenschappen en schitterende prestaties in Grote Prijzen volgden met als hoogtepunten natuurlijk het Olympisch Goud in Sydney in 2000, de overwinning in de Grote Prijs van Aken in 2001, Team- en Individueel Brons op het Europees Kampioenschap in San Patrignano in 2005, Teamgoud op het Wereldkampioenschap in Aken in 2006, Teamgoud op het Europees Kampioenschap in Mannheim in 2007, Team- en Individueel Goud op het Wereldkampioenschap in Caen in 2014 en Team- en Individueel Goud op het Europees Kampioenschap in Aken in 2015.

Het afscheid van De Sjiem in 2005 betekende niet het einde van Jeroen’s carrière. Met andere paarden zoals Nassau, Up and Down en later Simon, Utascha SFN en SFN Zenith N.O.P. heeft Jeroen keer op keer laten zien tot de absolute wereldtop te behoren.

Jeroen heeft drie kinderen, Rick (1998), Chris (2001) en Nina (2003). Nina is fanatiek aan het rijden. De beide jongens daarentegen voetballen liever en als Jeroen thuis is, neemt hij ze graag mee naar een wedstrijd van FC Twente.

Naast het runnen van Stal De Sjiem is Jeroen samen met de broers Ben en Wim Schröder initiatiefnemer en selecteur van de Jumping Talent Sale dat jaarlijks in januari tijdens Jumping Amsterdam gehouden. Tevens zet Jeroen als ambassadeur van Stichting 't Hoefijzer in Zwolle zich in voor de Stichting Paardrijden Gehandicapten. Naast ambassadeur van Stichting 't Hoefijzer is Jeroen ook ambassadeur van het topevenement Jumping Amsterdam, waar hij zich als sportadviseur discipline springen inzet voor de sport en de ruiters.

130602457_ABFa4.jpg

© Arnd Bronkhorst  - www.arnd.nl