Paarden.jpg

De Sjiem

001004709_ABFa4.jpg

© Arnd Bronkhorst - www.arnd.nl

Stamboom De Sjiem.jpg

Van strijd en slapeloze nachten naar vriendschap en respect

"De Sjiem had iets speciaals", herinnert Jeroen zich. "Hij was uiteraard heel talentvol, maar wat overheerste was toch wel zijn persoonlijkheid, de uitstraling die hij had als hij het parcours binnen kwam. Hij was een beetje arrogant en had lak aan de hele wereld".

Jeroen kwam er al snel achter dat het karakter van De Sjiem inderdaad heel sterk was, misschien zelfs wel té sterk. "Toen ik hem voor het eerst thuis reed, stond ik na vijf minuten letterlijk en figuurlijk weer met beide benen op de grond". De eigengereide schimmel deed liever wat hij zelf wilde dan zich aanpassen aan de wil van zijn ruiter. Hij klom tegen de bakrand op of ging liggen als Jeroen iets wilde waar De Sjiem het niet mee eens was. "Wat heb ik me in vredesnaam aangehaald, vroeg ik me toen af".

"Je denkt aan opgeven", aldus Jeroen. Maar Jeroen zette door en probeerde De Sjiem steeds een beetje meer onder controle te krijgen. Na heel veel bloed, zweet en tranen én dankzij de hulp van Gert van den Hof heeft De Sjiem de knop omgezet en werd de onderlinge strijd tussen Jeroen en De Sjiem een gezamenlijke strijd om de beste resultaten. Het winnen van de individuele gouden medaille op de Olympische Spelen in Sydney vormde in 2000 een kroon op het harde werken, het doorzettingsvermogen, het onderlinge respect en de vriendschap tussen de twee.

Jeroen weet heel goed hoe belangrijk De Sjiem voor zijn carrière is geweest. "Ik heb hem groot gemaakt, maar hij heeft mij nog veel groter gemaakt".

Tekst: Dinette Neuteboom

De inmiddels 27-jarige De Sjiem geniet sinds zijn afscheid van de sport in 2005 van zijn welverdiende rust op Stal De Sjiem. Andere paarden hebben natuurlijk inmiddels het stokje van hem overgenomen, maar De Sjiem is en blijft nog steeds de Koning van de stal.

De Sjiem in de wei.jpg

© Arnd Bronkhorst - www.arnd.nl